Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Θέματα Φυσικής Λυκείου

Συζητάμε και να σχολιάζουμε θέματα, ασκήσεις, ερωτήματα και απόψεις που έχουν σχέση με την το μάθημα της Φυσικής στο Λύκειο.

3 σχόλια:

  1. Ένα πείραμα (που περιέγραψε μαθητής ότι το έκανε ο καθηγητής στην τάξη του): Ένα μπουκάλι με νερό στην κατάψυξη μέχρι σχεδόν να παγώσει. Το βγάζουμε, το χτυπάμε, και το νερό ...παγώνει!
    Γίνεται; Και αν ναι, είναι θέμα ενέργειας ή μαλλον πίεσης; (http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD)
    Αν το νερό βρίσκεται στην περιοχη του τριπλού σημείου, και αυξηθεί η πίεση τοπικά (χτύπημα), παγώνει τοπικά, διαστέλλεται, άρα αυξάνεται γενικότερα η πίεση μέσα στο δοχείο και παγώνει εντελώς;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το σχετικό video απο το youtube... (how to freeze the water in seconds)
    http://www.youtube.com/watch?v=AW4hRKVFtPY

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά τα πράγματα μάλλον γίνονται ως εξής..
    Υπο προυποθέσεις το νερό μπορεί να κατέβει κατω απο τους 0 βαθμούς χωρίς να παγώσει ("υπέρψυξη")(http://en.wikipedia.org/wiki/Supercooling & http://www.sciencebuddies.org/science-fair-projects/project_ideas/Phys_p033.shtml). Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα αν ψύξουμε απεσταγμένο νερό με μεγάλο ρυθμό ψύξης, η αν αυξήσουμε την πίεση του. Σε αυτή την κατάσταση, αρκεί να δημιουργηθεί κάποιο "κέντρο κρυστάλλωσης" για να αρχίσει να παγώνει γυρω του... Αυτό το κέντρο μπορεί να είναι κάποιο παγάκι (βιντεο στο youtube με νερό που παγώνει μόλις ακουμπήσει σε λίγο πάγο) η ακόμα και φυσαλίδες αέρα που δημιουργούνται στην ελεύθερη επιφάνεια του μόλις το χτυπήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή